A moral / ethical dilemma

A situation in which a difficult choice has to be made between two courses of action, either of which entails transgressing a moral principle.

‘the nursing staff face a moral dilemma almost every day’

Oxford Dictionary

WHAT IS AN ETHICAL DILEMMA?

An ethical dilemma is a moral situation in which a choice has to be made between two equally undesirable alternatives. Dilemmas may arise out of various sources of behaviour or attitude, as for instance, it may arise out of failure of personal character, conflict of personal values and organizational goals, organizational goals versus social values, etc. A business dilemma exists when an organizational decision maker faces a choice between two or more options that will have various impacts on (i) the organization’s profitability and competitiveness; and (ii) its stakeholders. ‘In situations of this kind, one must act out of prudence to take a better decision. As we can see, many of these ethical choices involve conflicts …

In de eerste onderstaande video van september 2011, ongeveer 10 minuten, krijgen we een korte inleiding nopens de kwestie en stellen we vast dat de brief van de minister vreselijk fout is. De video is bijzonder duidelijk over de ganse duur.

Op het einde van de tweede video, ongeveer een maand later, van ongeveer 20 minuten zegt de voormalige bewindspersoon – ik wal van mijn woorden. Luister aandachtig naar die opmerkelijke passage. De gehele video is erg duidelijk.

Mauro zit vaak lichtjes met tranen in de ogen. 70 procent van de Nederlandse bevolking wil dat hij in Nederland mag blijven. Er was een debat in de voltallig kamer met 150 personen over de individuele kwestie Mauro gedurende 9 uur, van 4 uur in in de namiddag tot 1 uur ’s nachts.

Opmerkelijk is dat in het debat blijkbaar compleet onjuiste feitelijkheden werden voorgespiegeld. Een fout beeld dus.

Mauro is de bekendste asielzoeker in Nederland. Hij heeft uiteindelijk zijn verblijfsvergunning gekregen. Er was immers geen andere mogelijkheid. Hij is heden 24 jaar, is gehuwd, heeft een dochter en heeft een huis gekocht.

Op 9 jarige leeftijd werd hij door zijn moeder in Angola alleen op het vliegtuig gezet en zou na negen jaar verblijf in Nederland, teruggestuurd worden naar Angola.

1 Mauro Manuel in Pauw & Witteman 22-09-2011

Back to menu

Angolees Mauro Manuel moet terug van Minister Leers.

2 Mauro, zijn moeder Anita Marijanovic en Carla van Os (Defense for Children) – Pauw & Witteman

Back to menu

Pauw & Witteman
Gepubliceerd op 31 okt. 2011
Pauw & Witteman – 28 oktober 2011

Vanavond komt Mauro Manuel samen met zijn ouders praten over de afgelopen, zeer hectische week. Eerder deze week stelde minister van Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dat hij niks meer voor Mauro kan doen. Zoals het er nu voorstaat zal hij terug moeten keren naar zijn geboorteland Angola.

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer urenlang over Mauro’s uitzetting, maar slaagde er niet in tot een beslissing te komen. De CDA-fractie leek het in eerste instantie eens te zijn met het besluit van minister Leers, maar fractieleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan lagen dwars. Dit weekend houdt het CDA een congres waar over de kwestie zal worden gesproken. Aanstaande dinsdag velt de Tweede Kamer een definitief oordeel over het al dan niet uitzetten van Mauro. De conclusie van het CDA zal dus van grote invloed op de beslissing zijn.

Verder is ook Carla van Os van Defence for Children bij ons te gast. Zij stond Mauro en zijn familie bij in de strijd om een verblijfsvergunning.

3. Mauro moet het land uit

 

Back to menu

studio040nl
Gepubliceerd op 26 okt. 2011
De Eindhovense asielzoeker Mauro Manuel moet het land uit.

Hij woont hier al 8 jaar, maar heeft geen verblijfsvergunning. De Tweede Kamer heeft aangedrongen om de 18-jarige jongen alsnog een verblijfsvergunning te geven, maar het kabinet ziet dat niet zitten.

CDA-minister Leers wil voor Mauro geen uitzondering maken.
Mauro en zijn pleegouders zijn erg teleurgesteld en willen verder niet reageren.

De advocaat van Mauro stapt waarschijnlijk nog deze week naar het Europese Hof wegens schending van het Kinderrechtenverdrag.

Eerder stuurde de gemeenteraad in Eindhoven een brief naar Leers om Mauro toch een verblijfsvergunning te geven.

4. Derksen over Mauro en uit land zetten van buitenlandse speler

 

Back to menu

Fragment uit Voetbal International, uitzending van 28 oktober 2011. Voor meer Voetbal

5. MAURO MANUEL

Gepubliceerd op 28 okt. 2011

 
Korte film over Mauro Manuel voor de eerste aflevering van Motel De Jong van Wilfried de Jong.

6. MAURO MANUELBack to menu

“Mauro Manuel” because of Dutch foreign policy is being ripped from his foster family who raised him since he was 10. Have we really become so cynical that kids like this don’t deserve a place in our society any more?

7. Voetbalvrienden steunen Mauro

 

Gepubliceerd op 31 okt. 2011

 
Leden van het CDA hebben dit weekend een resolutie aangenomen over minderjarige vreemdelingen, maar voor de Eindhovense Mauro Manuel maakt het waarschijnlijk geen verschil meer. Dat is de uitkomst van het CDA congres. In de resolutie staat dat de partij een humaan beleid wil voeren voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. Maar het was geen oproep aan minister Leers om Mauro te laten blijven. En het standpunt van het CDA in de kamer verandert ook niet. In principe wordt morgen in de Tweede Kamer gestemd over of Mauro wel of niet in Nederland kan blijven. Hoewel er kans is dat het opnieuw wordt uitgesteld. GroenLinks heeft namelijk al aangekondigd een nieuw debat te willen voeren.

8 Frits Wester over Mauro en Europa Pauw & Witteman 1 november 2011

 
 

2 nov. 2011

Een drukke dag, vandaag in de Tweede Kamer. Vanmiddag werd gestemd over Mauro, vanavond wordt gesproken over het euroakkoord. We bespreken de Haagse hectiek met parlementair journalist Frits Wester.
 
Na weken van debat kwam er aan het eind van de middag een oordeel van de Tweede Kamer: minister Leers heeft gelijk dat hij Mauro wil uitzetten. Een motie van de PvdA en ChristenUnie om een regeling te treffen voor jongeren als Mauro werd afgewezen. Wel door het CDA nog een bescheiden handreiking gedaan. Mauro mag zijn studievisum vanuit Nederland in plaats van Angola aanvragen.
 
Het tweede grote debat van vandaag gaat over de euro. Vorige week werd in Brussel met grote moeite een akkoord bereikt om de euro te redden, maar gisteravond gooide de Griekse premier Papandreou roet in het eten. Hij wil dat het Griekse volk zich over het steunplan uitspreekt in een referendum.

9 De Mauro Manuel Zaak

Back to menu

Goldnews 2011

jac2puchman
Gepubliceerd op 28 okt. 2011
The Mauro Manuel Case. Dutch film only. Nederlandse film.

In Nederland stuurt de vreemdelingen dienst wel vaker kinderen en jongeren
die Nederland als vluchteling bereikten, weer terug.
Ook als die kinderen een gewisse dood staat te wachten.
Wat ook wel eens gebeurt is dat gevluchte gezinnen gesplitst worden waarbij de ouders mogen blijven en de kinderen weer terug gestuurd worden.
De zaak Mauro Manuel is een praktijkvoorbeeld van wat in Nederland schering en inslag is.

This film is related to the Human Rights film in the New World Order playlist
on this channel.
In de speellijst “New World Order” is ook een film te vinden die hier over gaat.
De Nieuwe Wereld Orde is niet door de Amerikanen bedacht maar door de
Nederlanders.

===============================================================
Over het lot van de AMA’s in het algemeen komt hier de link naar die andere
film op dit kanaal die hier over gaat.
URL: http://www.youtube.com/watch?v=3ELELl…

10 Voetbalclubs in actie voor Mauro Manuel

Back to menu

Gepubliceerd op 28 okt. 2011

 
http://brabantn.ws/EL6 – Voetbalclubs uit Eindhoven leggen zondag de wedstrijd stil als actie voor Mauro Manuel.

11 Mauro en zijn pleegmoeder over de dreigende uitzetting

 

Gepubliceerd op 27 okt. 2011

 
http://brabantn.ws/Ell Mauro en zijn moeder zijn in afwachting van het debat in de Tweede Kamer over de dreigende uitzetting van Mauro naar Angola. De jongen verblijft al ruim acht jaar in Nederland bij een pleeggezin. Minister Leers zegt dat hij terug moet naar Angola.

12  NL zwaait uit: Mauro

 

Gepubliceerd op 15 apr. 2011

 
Mauro Manuel is zeventien jaar oud en volgt de opleiding ICT in Venray. Hij woont bijna negen jaar in Nederland, maar kan elk moment teruggestuurd worden naar Nederland.

13 CDA neemt afgezwakte Mauro-resolutie over op congres

 
 
 

Gepubliceerd op 29 okt. 2011

 
http://brabantn.ws/Ea1 – Het CDA-congres heeft een afgezwakte resolutie over alleenstaande minderjarige asielzoekers aangenomen. 85 procent van de aanwezige leden stemden voor de resolutie, die de partij oproept een humaan beleid te voeren ten aanzien van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Veel spreken betrokken de Eindhovense Mauro Manuel erbij.

14 ‘Politiek spel over lot Mauro’

 

Gepubliceerd op 26 okt. 2011

 
Defence for Childeren, de organisatie die Mauro Manuel en zijn pleegouders bijstaat, is teleurgesteld dat de Angolees terug moet naar Afrika.
Overzicht van de wisselende gang van zaken voorafgaand aan de goedkeuring van de verblijfsvergunning

15 Geen verblijfvergunning voor Mauro

 
 

1 nov. 2011

De Eindhovense Mauro krijgt geen verblijfsvergunning. Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer heeft de motie om de Angolese jongen in Nederland te laten blijven, afgewezen.
 
Of Mauro wel op een studievisum mag blijven is nog niet bekend.
 
Over die motie is vandaag niet gestemd en het is nog onduidelijk wanneer dat aan de orde komt. Als er over de studievisum van Mauro gestemd wordt, zal waarschijnlijk een kamermeerderheid voorstemmen omdat het CDA dit plan wel ziet zitten. Mauro zei in de Tweede Kamer dart hij ‘het heel jammer’ vond. Kort daarna verliet hij het gebouw.

16 Mauro Manuel

 
 

Gepubliceerd op 1 nov. 2011

 
“Mauro Manuel” because of Dutch foreign policy is being ripped from his foster family who raised him since he was 10. Have we really become so cynical that kids like this don’t deserve a place in our society any more?

17 Mauro en moeder teleurgesteld na afwijzen verblijf

Gepubliceerd op 1 nov. 2011

 
http://brabantn.ws/ESf – Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag twee moties vanuit de oppositie verworpen om de 18-jarige Angolees Mauro Manuel een verblijfsvergunning te geven. Daarmee is duidelijk dat de Eindhovense Mauro niet in Nederland mag blijven. Hij reageerde teleurgesteld.

18 Mauro-mania bij protestactie

19 Mauro mag blijven

 
 

Gepubliceerd op 17 okt. 2010

Mauro is door de rechters in het gelijk gesteld en mag wat hen betreft in Nl. blijven. De IND weigerde tnt hem een verblijfsvergunning te geven.

20 Mauro vraagt studievisum aan

studio040nl
Gepubliceerd op 18 nov. 2011

Mauro Manuel gaat een studievisum aanvragen. Dat staat op de site van kinderrechtenorganisatie Defence for Children. Er staat dat de strijd om Mauro in Nederland te laten blijven verloren is en dat er niks anders opzit dan het aanvragen van een studievisum. Mauro kan dit doen vanuit Eindhoven, waar hij woont. Hij en zijn advocaat zijn bezig met het voorbereiden van de aanvraag. Minister Leers van Immigratie en Asiel heeft gezegd dat de aanvraag welwillend wordt bekeken. Maunuel Mauro werd als 10-jarig kind vanuit Angola in zijn eentje op het vliegtuig naar Nederland gezet. Sindsdien woont hij bij een pleeggezin.

21 Huilverhaal Mauro wordt beloond met verblijfsvergunning

 

Gepubliceerd op 31 mrt. 2013

30 maart 2013 Mauro Manuel mag definitief in Nederland blijven. De uit Angola afkomstige jonge asielzoeker heeft donderdag een verblijfsvergunning gekregen, bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie aan persbureau Novum. Over Mauro was eind 2011 een hoop te doen in de politiek. Hoewel de destijds 18-jarige Angolese jongen al heel erg geworteld was in Nederland, moest hij volgens de asielregels terug naar Angola. Bijna alle politieke partijen hadden hier bezwaren tegen. Toenmalig minister Leers van Immigratie en Asiel gaf Mauro uiteindelijk een studievisum, waardoor zijn verblijf in Nederland kon worden verlengd. Na zijn studie, of als hij die niet zou halen, had Mauro in principe teruggemoeten naar Angola, maar nu heeft hij alsnog een verblijfsvergunning gekregen in het kader van het kinderpardon. Toen de nieuwe regels vorige maand door staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) werden vastgesteld was al duidelijk dat Mauro onder het kinderpardon kon vallen. Alleen een onverwacht crimineel verleden had roet in het eten kunnen gooien. Mauro werd op zijn negende door zijn moeder op het vliegtuig naar Nederland gezet en woonde al jaren bij pleegouders toen hij in 2011 dreigde te worden uitgezet. BLIJE MAURO WIL NU IN NEDERLAND ‘ZIJN EIGEN LEVEN OPBOUWEN’ Mauro en zijn pleegouders hebben volgens Defence for Children gemengde gevoelens omdat het hele proces een “enorme prijs” heeft gehad voor hun leven. “Ik weet dat ik nu heel blij zou kunnen zijn, maar ik voel het niet zo, het voelt eigenlijk heel raar”, schrijft Mauro in een reactie die door de organisatie is verstuurd. Mauro schrijft dat hij na zijn examen in juni eerst wil gaan werken. “En misschien dat ik daarna nog wat ga leren. Maar eerst wil ik geld verdienen zodat ik nu echt mijn eigen leven kan gaan opbouwen.” Het is lastig om nu “dankjewel” te zeggen, schrijft zijn pleegmoeder. Ze is dankbaar voor de steun vanuit de maatschappij: “Zonder die hulp was Mauro nu in Angola geweest en ons gezin verscheurd. Ik denk dat als minister Leers toen had erkend dat Mauro in Nederland hoort en niet met dat rare studievisum was gekomen, dat we wel veel spontaner onze blijheid haddden kunnen uiten.”

22 Johan reageert op zaak Lili en Howick: ‘In dit land is zoveel mis’ | VERONICA INSIDE

Back to menu

Afstand Eindhoven Angola: 7000 km

23 Howick en Lili vertellen hoe het nu met ze gaat

 
 

Gepubliceerd op 9 sep. 2018

Al weken zijn ze veel in het nieuws: Howick en Lili. Jarenlang probeerden de broer en zus een verblijfsvergunning te krijgen, om in Nederland te mogen blijven. En niet uitgezet te worden naar Armenië, het land waar hun moeder vandaan komt. Gisteren kregen ze eindelijk te horen dat het gelukt is. En vandaag geven ze daarover voor het eerst een interview. Aan ons. Joris sprak met ze. Vragen, tips of ideeën? Stuur ons een e-mail op jeugdjournaal@nos.nl

24 Limburg Vandaag: 26 september 2013 : Wime Dumingos

 
 

30 sep. 2013

25 Nieuwe Mauro terug naar huis

 
 

1 okt. 2013

1 oktober 2013 Hij wordt de nieuwe Mauro genoemd. Wime Dumingos, een 22-jarige Angolees, wordt ondanks dat hij al twaalf jaar in Nederland woont, vrijdag uit ons land gezet. Wime valt net een half jaar buiten het kinderpardon, terwijl hij verder aan alle eisen voldoet om er toch aanspraak op te doen.
 
Pech voor Wime? Of moet staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) over zijn hart strijken?
Wime wacht zijn uitzetting af in Zestienhoven, een detentiecentrum waar meer uitgeprocedeerde vreemdelingen hun uitzetting afwachten. Vrijdag aanstaande vertrekt zijn vlucht naar Angola. In de tussentijd is een campagne opgezet door zowel zijn vrienden als Defence for Childeren. Zij stellen dat een oprekking van de maximum leeftijdsgrens in het kinderpardon van 21 jaar opgerekt moet worden naar 25.
 
Moet staatssecretaris Teeven zich gevoelig tonen voor een nieuw uitzonderingsgeval? Vanavond in EenVandaag Carla van Os, van Defence for Childeren, hoogleraar Peter Rodrigues en Payam Jayband, vriend van Wime.

26 Zo gaat het nu met asielkind Mauro: ‘Iedereen die voor mij vocht, mag trots zijn’ – RTL NIEUWS

 

11 apr. 2019


RTL Nieuws
 
Heel Nederland was in rep en roer toen de 18-jarige asielzoeker Mauro, na acht jaar in Nederland, dreigde te worden uitgezet. Hij moest in 2010 toch weg, kreeg nog wel een studievisum en mocht definitief blijven toen de regels in 2013 werden aangepast. RTL4 zocht Mauro op.

27 Colombian Orphan Finally Reunited With Adopted Family

 

Back to menu

18 dec. 2018

An orphan from Colombia whose adoption story went viral has finally been reunited with his adopted family and officially become part of the family.

Click to watch Part 1 of Sebastian’s adoption journey: https://youtu.be/Qbs7Img_h3Y

Sebastian, 11, spent the summer with JoBen and Amanda Barkey and their children Asher, Judah, Mishayla and Jameis from California, USA, as part of a hosting program organized by Kidsave.org.

Secretly, the couple hoped to adopt Sebastian, but under Colombian hosting/adopting rules, they weren’t allowed to tell him – rules they followed explicitly.

After an emotional ‘goodbye’ at the airport, when Sebastian had to return to Colombia, a few weeks later they surprised him on video chat to ask if he wanted to be part of the family.

And three months later, after U.S. authorities approved their application to Sponsor Sebastian’s immigration through adoption, the family traveled to Colombia on Dec 4 to be reunited.

Two days later, on Dec 6, they were finally back with Sebastian and on Dec 13 finalized the adoption and he became Sebastian Barkey.

VideoID: TT-4219

Rights Cleared & Verified: 12/13/2018

—-

T&T Creative Media is a user generated video licensing company. We unearth, verify, package and deliver newsworthy clips to major news organizations and brands worldwide.

To license this video clip for media or brand usage, contact licensing@tt-creative.com

28 Cop Gets Stuck In Trash Can Prank

 

26 jul. 2016

 
Welcome to the world-famous Just for Laughs Gags channel, where we pull public pranks on unsuspecting Montreal residents and tourists.