Professor dr. Dirk De Wachter

1 KU Leuven-professor De Wachter over kleine zorgen en oog hebben voor elkaar

 

11 dec. 2014

Voor MindMates – het nieuwe project voor en door studenten – ging Karel Van Den Bossche langs bij prof. Dirk De Wachter. Prof. De Wachter steunt het project en benadrukt dat de studenten zich kwetsbaar moeten kunnen opstellen en voor elkaar moeten leren zorgen. Meer informatie over MindMates, ga naar www.mindmates.be.

2 Moet je met elk mens kunnen omgaan? – Levensvragen met Dirk de Wachter

 

Gepubliceerd op 14 nov. 2018

3 Laat ons ook ongelukkig zijn | Lezing door psychiater Dirk De Wachter

 

Back to menu

Gepubliceerd op 25 okt. 2018

Laat ons ook ongelukkig zijn | Lezing door psychiater Dirk De Wachter
 
Wednesday 24 October 2018 | 19.30 – 21.00 uur | Stadsschouwburg, Nijmegen
 
We zijn geobsedeerd door geluk. Alles moet leuk zijn, er is geen ruimte voor falen of tegenslag. Dat is een vergissing volgens psychiater Dirk De Wachter. We moeten af van het idee dat ons leven alleen maar leuk moet zijn en we hoeven niet bang te zijn voor wat ongeluk. Kom luisteren en leer je eigen ongeluk omarmen.
 

4 In gesprek met psychiater Dirk de Wachter

 

Back to menu

Gepubliceerd op 8 jan. 2014
 
 
In een vraaggesprek tussen de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter en enkele studenten gaan zij in op de inhoud van zijn boek De wereld van De Wachter. Het gesprek gaat over diagnostiek, zelfgenoegzaamheid en het gevoel van maakbaarheid van de wereld. Hoe kun je jezelf, je kinderen en anderen liefdevol begrenzen en hoe stel je goede vragen over de keuzes die we moeten maken?
 
Wij van Eduseries zijn een paar enthousiaste en creatieve collega’s uit verschillende beroepsgroepen die hebben nagedacht over nieuwe manieren van nascholing. Met als doel het onderwijs te inspireren met relevante kennis en inzichten door middel van korte, krachtige online cursussen met video- en praktijkvoorbeelden. Daarbij hebben we gekozen voor duurzame vormen van (bovenschoolse) samenwerking die werken, zodat je samen met collega’s kunt leren en zodat je kunt leren van elkaar.

5 Borderline Times – VPRO boeken van 24 maart, 2013

 
 

Back to menu          Mooi geformuleerd

Gepubliceerd op 11 jul. 2013

Over de vermeende borderline-/ADHD-hype die momenteel speelt. Met Dirk de Wachter en Wim Brands.

6 Borderline maatschapij

 
 

Back to menu          Mooi geformuleerd

Gepubliceerd op 27 jan. 2013

Een omschrijving van onze samenleving uit de mond van een psychiater. In 11 minuten hoor ik de kern van de eerste 4 hoofdstukken van mijn boek: Leven na de GENADEKLAP.

8 Lezing – Dirk de Wachter

Gepubliceerd op 23 dec. 2016

Rokus loopik & Astare presenteerden op 12 december 2016 in De Roma in Antwerpen Meet the Xperts. Dirk de Wachter opende het festival.
 

Back to menu

9 Dirk De Wachter | Kapot Gelukkig | Jacobidebat Utrecht 6-2-2018

Gepubliceerd op 9 feb. 2019

Op woensdagavond 6 februari 2019 gingen de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter en Zuidas-predikant Ruben van Zwieten met elkaar in gesprek/debat over het thema geluk. Een interessant thema, want hoewel we het in ons rijke Westen beter hebben dan ooit, lijken we steeds ongelukkiger te worden. Hoe komt dat toch? Beluister hier de bijdrage van Dirk De Wachter. Audio gebruikt met toestemming van de Jacobikerk/Via Jacobi. Lees, bekijk en beluister meer over zingeving op: http://degrotevragen.nl
 
IMPORTANT BEAUTIFUL CONTENT
 

Back to menu

10 Hoe kunnen we samenleven?; Esther van Fenema en Dirk de Wachter

Gepubliceerd op 4 aug. 2017

“Normaliteit” bestaat niet! Het is zo’n moralistisch begrip dat De Wachter dat niet graag definieer. In Nederland denkt men dat het de “realiteit” onder de mom van wetenschappelijkheid een definitie moet geven.

Help Café Weltschmerz en onze toekomst. Adopteer een aflevering of ondersteun ons met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

Dirck De Wachter is professor aan de KU Leuven en is verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van Kortenberg.
Dirk De Wachter heeft in Vlaanderen bekendheid verworven door zijn artikelen over geweldsdelicten. Hij verwierf meer bekendheid in zowel België als Nederland nadat in oktober 2012 zijn boek Borderline Times verscheen dat uitgroeide tot een succesboek. In het boek uit hij kritiek op de westerse wereld. Volgens De Wachter zou de westerse samenleving voldoen aan de negen criteria van borderline. In De Wachter zijn tweede boek: Liefde. Een onmogelijk verlangen? schrijft De Wachter over de liefde die in de westerse maatschappij, in zijn ogen, een onderdeel van de consumptiemaatschappij geworden is. Vergeleken met zijn vorige boek betrekt de auteur kunst en literatuur om zijn mening te verduidelijken.

Back to menu

11 Dirk De Wachter | Empty As Life

Gepubliceerd op 17 sep. 2014

Experimentele documentaire met Dirk De wachter. 
 
www.reddust.be 
Director: Sander Claessens 
Editing: Wilson Verstreken 
Narration: Dirk De Wachter 
Prod. Co.: RED DUST
 

Back to menu

 

12 Dirk de Wachter Pleidooi voor een beetje ongelukkig zijn

Gepubliceerd op 25 jul. 2013

Psychiater Dirk de Wachter waarschuwt in zijn bestseller Borderline times voor het groeiend aantal mensen met psychische problemen. De huidige samenleving is volgens hem gekmakend.
 
IMPORTANT BEAUTIFUL CONTENT
 

Back to menu

13 Dirk De Wachter – Liefde in een maakbare wereld – Quotes

Gepubliceerd op 21 feb. 2017

DIRK DE WACHTER

LIEFDE IN EEN MAAKBARE WERELD

Kan de liefde overleven in tijden waarin duurzaamheid een zeldzaam goed is geworden, waarin alles maakbaar is en perfectie het hoogste goed lijkt?

We willen alles perfectioneren, alles lijkt maakbaar, als je maar hard genoeg je best doet. Zelfs in de liefde willen we de ander kneden, zoeken we naar de perfecte relatie op maat. We zijn ziek in maakbaarheid.

De verwachtingen van de liefde liggen te hoog, onmogelijk hoog. Vóóral door alle Hollywoodiaanse toestanden die ze onecht romantisch voorstelt. Zoals we de liefde op het scherm en in de reclame zien, zo zouden we ze willen beleven. Maar de liefde en nepromantiek die Hollywood ons voorhoudt is pseudoliefde, een illusie. Die wauwcultuur waarin we leven is gevaarlijk: voor ons, gewone mensen, zijn die paradijselijke levens niet weggelegd.

De Wachter houdt een pleidooi om gewoon te doen, want alleen als we niks forceren kan de liefde in volle glorie verschijnen. En als mensen die duurzaamheid willen in hun relaties dan moeten ze de kickcultuur grotendeels verlaten.

DE SPREKER

De bekendste psychiater van ons land is het boegbeeld geworden van het vreedzame verzet tegen de prestatiesamenleving. De Wachter is diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven en is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland. Hij is bovendien auteur van ‘Borderline Times’ en ‘Liefde: een onmogelijk verlangen’.

De troef van Dirk De Wachter is dat hij je een spiegel voorhoudt. Wat je daar dan mee doet moet je zelf uitzoeken, maar één ding staat vast: zijn inzichten zullen je versteld doen staan.

Tickets: 50€
Food & drinks included
Check: http://www.appleforthebrain.be/

Het is niet zomaar een lezing, wel een beleving.
topspreker * gezellige zaal * biologische walking dinner * kunst * nakeuvelen met gelijkgestemden

IMPORTANT BEAUTIFUL CONTENT


Back to menu

14 Dag van het Werkplezier 2019 | Dr. Dirk de Wachter over werkplezier, kwetsbaarheid en verbinding

Gepubliceerd op 31 mei 2019
 
 
VERY OUT OF THE BOX

Back to menu

15 Dirk de Wachter over psychose, lijden en liefde

Hoe meer patiënten Dirk de Wachter ontmoet die last hebben van psychoses, hoe lastiger hij het vindt om te duiden wat een psychose nu precies is. “Wat ik met zekerheid weet, is dat het lijden veroorzaakt. Verdriet.”
 
www.psychosenet.be
 
IMPORTANT CONTENT

Back to menu

16 Waarom psychiaters overuren draaien – psychiater Dirk de Wachter

17 nov. 2017

Het leek zo’n rustig beroep: psychiater zijn. Een boekje lezen, af en toe een patiënt ontvangen… Maar psychiater Dirk de Wachter draait overuren. In Brainwash Talks zoekt hij uit waar al dat ongeluk vandaan komt. Zondag 19 november, 13:30 uur NPO 2.
 

Back to menu

17 LangZullenWeLezen Dirk De Wachter over Houellebecq in de Afspraak De Wachter 07 01 2019

Dirk De Wachter vertelt over het nieuwste boek van Michel Houellebecq ‘Sérotonine’
 

Back to menu

18 Prof. dr. Dirk De Wachter | millenials

Dirk De Wachter: “We moeten opletten dat we niet meer tijd voor het scherm doorbrengen dan met elkaar. Het is belangrijk dat we elkaar persoonlijk vertellen hoe we de ander appreciëren.”
 

Back to menu

19 Dirk de Wachter. Onbehagen, oorlog en kunst.

24 sep. 2015

Tweede deel van het interview met psychiater Dirk De Wachter nav de asielcrisis in Europa. Drie thema’s: een nieuw onbehagen, paradigma shifts en oorlog, de rol van de kunst. Duidelijke antwoorden op verwarrende vragen. https://differentvoicesnow.wordpress.com
 

Back to menu

20 Didachè 2014 – Prof. Dirk De Wachter

 
 

Back to menu          IMPORTANT CONTENT

“Op zoek naar een identiteit en de rol van levensbeschouwelijk onderwijs” is de titel van de openingslezing die Prof. Dr. Dirk De Wachter gaf op de Didachè-studiedag (14 januari 2014) voor godsdienstleerkrachten. De lezing biedt inspiratie voor al wie wil nadenken over de betekenis en het belang van levensbeschouwelijk onderwijs vandaag.

Meer info? Zie: http://www.kuleuven.be/thomas/page/di…

21 Elcker-Ik Centrum – Dirk De Wachter (21.10.13)

8 jan. 2014
 
Borderline Times. Het einde van de normaliteit. We leven in borderline tijden. In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen? Psychiatrie is de spiegel van de wereld waarin we leven. Dirk De Wachter schetst borderline dan ook als een maatschappelijk ziektebeeld. Eén conclusie staat als een paal boven water: In onze westerse maatschappij zijn de symptomen van borderline niet ver te zoeken. Meer nog, ze kenmerken onze leefwereld. Wij zijn ons brein in de tijd. Gelukkig zijn er andere, meer hoopgevende signalen met vooruitzicht op herstel. Onze wereld lijkt aan een grens te staan. Mensen verzetten zich uitdrukkelijk tegen de symptomen. Hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin zijn waarden die broodnodig zijn om weerwerk te bieden tegen de huidige borderline gesteldheid van dreigende verbrokkeling, impulsiviteit en zinloosheid.
Elcker-Ik Centrum, een Volkshogeschool, is in1970 ontstaan in het centrum van Antwerpen. Men kan gerust stellen dat Elcker-Ik een stempel heeft gedrukt op alternatief Vlaanderen van na mei ’68. Vredesbeweging, milieu & duurzame economie, vrouwenemancipatie, holebibe activisten, derde wereldbeweging, ontvoogding van gehandicapten, bijzondere jeugdzorg, jongerenopvangcentra kregen bij ons hun eerste kans. Experimenten met zelfbeheer, niet alleen in de socio-culturele sector maar ook in de productie: drukkerij & garagecollectief en kringloopcentra zijn toen ontstaan. Nu, zoveel jaren later, doen wij gewoon voort:, mensen bij elkaar brengen, samen een stukje netwerk breien, lezingen organiseren vragenstellen en antwoorden zoeken in domeinen als wetenschap, actualiteit, geschiedenis, kunst, religie filosofie enz enz…Elk trimester werken wij rond een bepaalde thema, stellen wij ons een existentiële vraag, en bekijken wij het vanuit verschillende disciplines.
 
 

Back to menu

22 Lezing – Dirk de Wachter

23 dec. 2016

Rokus loopik & Astare presenteerden op 12 december 2016 in De Roma in Antwerpen Meet the Xperts. Dirk de Wachter opende het festival.
 

Back to menu

23 Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? Lezing Dirk De Wachter – 15/12/2015

7 jan. 2015

De volledige lezing van Voorrang Van Links met Dirk De Wachter. “Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? Over de oorzaken van eenzaamheid en de kracht van verbondenheid”, 15 december 2014, 20u, STUK Auditorium, Leuven
 
Erg mooie poëtische inleiding
 

Back to menu

24 Dirk De Wachter over Voltooid leven

8 sep. 2017

De Belgische psychiater en bestseller auteur Dirk De Wachter ziet weinig heil in de Nederlandse discussie over Voltooid leven. In gesprek met Wilfred Kemp legt hij uit waarom hij niet gelooft in het woord voltooid.
 

25 Wat is het goede? – Levensvragen met Dirk de Wachter

6 mrt. 2019

‘Levensvragen’ is een webserie van De Verwondering. Wekelijks stelt Annemiek Schrijver vier inspirerende gasten een levensvraag, die zij vervolgens in vijf minuten beantwoorden. Bijvoorbeeld: Wat is trouw? Moet je met elk mens kunnen omgaan? En ben ik meer ik dan wij? Dit seizoen te gast: psychiater Dirk de Wachter, dominee Jean Jacques Suurmond, cabaretier Paul van Vliet en dominee Rolinka Klein-Kranenburg. Meer zien? Ga dan naar https://kro-ncrv.nl/protestant/inspir….


Back to menu

26 Heeft het leven zin? – Levensvragen met Dirk de Wachter

6 feb. 2019

‘Levensvragen’ is een webserie van De Verwondering. Wekelijks stelt Annemiek Schrijver vier inspirerende gasten een levensvraag, die zij vervolgens in vijf minuten beantwoorden. Bijvoorbeeld: Wat is trouw? Moet je met elk mens kunnen omgaan? En ben ik meer ik dan wij?

Dit seizoen te gast: psychiater Dirk de Wachter, dominee Jean Jacques Suurmond, cabaretier Paul van Vliet en dominee Rolinka Klein-Kranenburg. Meer zien? Ga dan naar https://kro-ncrv.nl/protestant/inspir….

Back to menu

27 Kun je een autonoom mens zijn? Levensvragen met Dirk de Wachter

‘Levensvragen’ is een webserie van De Verwondering. Wekelijks stelt Annemiek Schrijver vier inspirerende gasten een levensvraag, die zij vervolgens in vijf minuten beantwoorden. Bijvoorbeeld: Wat is trouw? Moet je met elk mens kunnen omgaan? En ben ik meer ik dan wij?

Dit seizoen te gast: psychiater Dirk de Wachter, dominee Jean Jacques Suurmond, cabaretier Paul van Vliet en dominee Rolinka Klein-Kranenburg. Meer zien?


Back to menu

28 Dirk de Wachter over zingeving , een interview door Madelinde Krantz

8 okt. 2019

Een intervieuw met Dirk de Wachter over zingeving door Madelinde Krantz.
 
Beautiful and important content
 

Back to menu

29 Dirk De Wachter over de Symbiosis-Stichting

18 dec. 2018

This video is about Dirk De Wachter
 
Heel interessante en gestructureerde korte uiteenzetting 15 minuten.
 

Back to menu

30 Eyescapes lezing

13 mei 2014

Prof. Dirk De Wachter illustreert de filosofie van Levinas, geïnspireerd door de derde solotentoonstelling van Jan Kersschot in Antwerpen. Locatie: Studio Inspiration, Volkstraat 38 Antwerpen Zuid
 

Back to menu

31 De Verwondering – Dirk de Wachter

10 mrt. 2017

Het is nodig je te laten kennen, zegt de Vlaamse psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter. Bekijk aanstaande zondag de hele uitzending van de Verwondering, om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2.
 
 

32 KU Leuven-professor De Wachter over kleine zorgen en oog hebben voor elkaar

11 dec. 2014

Voor MindMates – het nieuwe project voor en door studenten – ging Karel Van Den Bossche langs bij prof. Dirk De Wachter. Prof. De Wachter steunt het project en benadrukt dat de studenten zich kwetsbaar moeten kunnen opstellen en voor elkaar moeten leren zorgen. Meer informatie over MindMates, ga naar www.mindmates.be.
 

Back to menu

33 Dirk De Wachter roept iedereen op om een KEI te zijn.

12 okt. 2017

Professor Dirk De Wachter roept iedereen op om een KEI te zijn in er zijn voor een ander. Hiermee start de campagne die we voeren om een stem te geven aan de vele familieleden van psychisch kwetsbare mensen.
 
IMPORTANT CONTENT

Back to menu

34 Wereld van herinnering | Prof. dr. Dirk De Wachter

10 sep. 2015

Prof. dr. Dirk De Wachter Psychiater-psychotherapeut UPC-KU Leuven
 

 

35 De Verwondering – Dirk de Wachter bonusfilmpje

10 mrt. 2017

Een leuk stukje gesprek dat niet in de uitzending paste.. Want hoe zien Belgen de Nederlanders eigenlijk?

Back to menu

36 Winnaar wedstrijd Erfgoeddag 2017

20 apr. 2017

Welke remedies tegen kwaaltjes kreeg jij mee van je grootouders? Dat was de centrale vraag tijdens de wedstrijd naar aanloop van Erfgoeddag 2017 in teken van Zorg. Guido Belcanto en Dirk De Wachter kozen de winnaar die een overnachting krijgt bij het Taxandriamuseum in Turnhout. Benieuwd wie wint, Bekijk dan het filmpje. Deze spot werd gefilmd en gemonteerd door Linde De Nijs.
 

 

37 Dirk De Wachter * over het leven * werk van Karen voor en door danscompagnie ChoreoAtelier

6 dec. 2018

Kostbare woorden van Dirk De Wachter en sobere beweging van dansers. Woord en dans in het moment. Zoals het breekbare, pure leven.
 
Dokter Dirk De Wachter en danscompagnie ChoreoAtelier * uit het project White clothes in cold water° Camera Peter Hoeyberghs
Regie * montage * productie Karen
 

Back to menu

38 Familie in de GGZ: samen zorgen we beter!

23 mrt. 2018

Brochure “Familie in de GGZ: samen zorgen we beter!”
 

Back to menu

39 Dirk De Wachter * een poëtisch extract * werk van Karen voor en door danscompagnie ChoreoAtelier

10 apr. 2018

Only strangers travel
 
Extract uit het werk * White clothes in cold water° met Dirk De Wachter en danscompagnie ChoreoAtelier
 
Danser * Carmen Vanhees
Camera * Peter Hoeyberghs
Productie * Karen

Back to menu

 

40 Dokters van verdriet empty as life

24 jan. 2015

Dokters van verdriet empty as life
 

Back to menu

41 Dirk de Wachter over psychose, lijden en liefde

28 nov. 2017

Hoe meer patiënten Dirk de Wachter ontmoet die last hebben van psychoses, hoe lastiger hij het vindt om te duiden wat een psychose nu precies is. “Wat ik met zekerheid weet, is dat het lijden veroorzaakt. Verdriet.” www.psychosenet.be
 

42 Dokters van verdriet (Dirk De Wachter): maak weer ruimte voor verdriet

1 sep. 2014

‘Ik heb te veel werk, ’ vertelt psychiater Dirk De Wachter. ‘In onze facebookerige vind–ik-leuk maatschappij moffelen we ons verdriet maar al te vaak weg. En dat verdriet zie ik massaal terug op consultatie. Onze wereld is ziek in hyperindividualiteit. We zijn zo gefocust op onze individuele ontplooiing dat we eenzaam achterblijven.’ Luister en kijk naar de kritische maatschappijanalyse ‘Dokters van verdriet’ van de auteur van o.m. Borderline Times waarin hij ook uitwegen aanreikt. Een lezing die doet nadenken.
 
Dirk De Wachter gaf deze lezing op de ‘Dag van de Cultuureducatie’ van Canon Cultuurcel. Meer acties van Canon Cultuurcel vind je hier: http://onderwijs.vlaanderen.be/nl/can…
 
Meer boeiende lezingen rond onderwijs bekijken? https://www.youtube.com/playlist?list… Elke week het beste van Klasse in je mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief: https://www.klasse.be/nieuwsbrieven/
 
Beautiful and important content
 

43 Dirk De Wachter over de Symbiosis-stichting deel 1

20 sep. 2018

 

44 – #98 – Dirk De Wachter

30 jan. 2020

Dirk De Wachter is psychiater en hoogleraar. https://kobe.show/2020/98-dirk-de-wac…
 

45 Optimisme in alle ernst: in gesprek met Dirk de Wachter

30 apr. 2020

Dirk de Wachter is psychiater en de auteur van het in 2012 verschenen boek ‘Borderline Times’. Hierin zette hij met een maatschappijkritische blik uiteen hoe de westerse samenleving voldoet aan de negen criteria van de gelijknamige psychische aandoening en pleitte hij voor hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin als broodnodige waarden voor een betere wereld.
 
Sven Hulleman signaleerde al eerder in een column bij Café Weltschmerz dat onze wereld, doof voor het pleidooi van de Wachter, afstevent op een catastrofe. Met de uitbraak van het coronavirus en de draconische maatregelen om deze te beteugelen wordt de samenleving onder meer druk gezet dan ooit tevoren. Welk effect zal dit hebben op de psyche, zowel de individuele als de collectieve? Moet men zich klaarmaken voor de anderhalvemetersamenleving of is dit het moment om met zijn allen eens goed na te denken over hoe wij onze samenleving ánders vorm kunnen geven? 
 
Sven ging in gesprek met de psychiater achter een gesloten grens via de digitale weg. Een geweldige uitkomst, maar een gebrekkige vervanging.
 
Links:
 
Borderline times – het einde van de normaliteit: https://www.libris.nl/boek/?authortit… 
‘We leven in een borderline-maatschappij’: https://www.vn.nl/we-leven-in-een-bor… 
Hoe kunnen we samenleven?; Esther van Fenema en Dirk de Wachter: https://youtu.be/kmaa9gF1Z84 
Met volle snelheid op de kade koersen: column van Sven Hulleman: https://youtu.be/Um4k0_Z-eRM
 
Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen op https://eenoorlogreedsverloren.nl/ste…
 

46 De kunst van het ongelukkig zijn

20 jan. 2020

Een avond over onze obsessie met geluk en wat we eraan kunnen doen. Met de Vlaamse psychiater, auteur en hoogleraar Dirk de Wachter.
‘Ik denk dat we te veel geobsedeerd zijn met geluk. We zijn te zeer bezig met gelukkig zijn. We willen zo nodig dat alles altijd leuk, leuk, leuk is en dat lijkt me een vergissing,’ stelt de Vlaamse ‘verdrietdokter’ Dirk de Wachter aan het einde van het nummer ‘Demain j’arrete’ van de Belgische rapper Zwangere Guy. Vanavond gaan we met o.a. Dirk de Wachter in gesprek over hoe we ongeluk en imperfectie weer meer toe kunnen laten in ons leven. En waarom dat heel goed gewoon op vrijdagavond kan, met een drankje aan de bar.
 
IMPORTANT CONTENT

47 Dirk de Wachter | De kunst van het ongelukkig zijn

20 aug. 2019

KRO – NCRV Kruispunt

‘Het probleem van deze wereld is de obsessie met gelukkig zijn.’ Psychiater Dirk de Wachter trekt volle zalen met zijn lezingen over geluk. Hij pleit ervoor elkaar meer tot steun te zijn in de alledaagse ongelukkigheid.

—————————————————————————————————————-
“De zin van het bestaan is te vinden in de ogen van de hulpvragende ander”, aldus psychiater Dirk de Wachter. “De lastigheid is in het leven af en toe daar, dat is niet te vermijden. Maar als we dan samen zijn met een geliefde, die ons kan bijstaan en die wij kunnen bijstaan dan is dat ook mooi. De mooiste liefdevolheid tussen mensen toont zich in lastige dagen”.

Een opmerkelijke boodschap in deze tijd waarin perfectie en autonomie de norm zijn en tegelijkertijd eenzaamheid hoogtij viert. De Vlaming stelt daar tegenover dat liefde en verbondenheid juist bij tegenslag en tekort ontstaan. Hij zet vraagtekens bij de tendens dat – zeker op social media – alles altijd maar ‘leuk’ moet zijn en trekt met die boodschap bomvolle zalen. De Wachter is behalve psychiater en universitair docent ook schrijver van verschillende goed lopende boeken, zoals Borderline Times en recent nog het essay De kunst van het ongelukkig zijn. In Vlaanderen is hij een ware volksheld en ook in Nederland rijst zijn ster.

Onlangs sprak hij over het thema ‘geluk’ in de Jacobikerk in Utrecht. Het leidde tot de ongewone aanblik van een stampvolle kerk met veel jongeren in het publiek. Zij luisterden gretig naar deze man die ondanks hemzelf wel eens wordt aangeduid als ‘de profeet van de lastigheid’. Kruispunt was erbij en sprak later uitgebreid met de welbespraakte Vlaming bij hem thuis in Antwerpen.

De Wachter signaleert in onze maatschappij een onwil om verdriet en problemen als normale verschijnselen onder ogen te zien. Hij pleit ervoor elkaar meer tot steun te zijn en alledaagse ongelukkigheid niet langer onder te brengen bij de therapeut. “Verdriet is geen psychiatrische afwijking”.

De populaire psychiater waarschuwt voor de oppervlakkigheid van de huidige beeldcultuur. “We moeten opletten dat we de taal niet zouden verwaarlozen en alleen nog beeld zouden zijn. Verdriet heeft woorden nodig, heeft vertelling nodig, heeft erkenning nodig, in een wezenlijke ontmoeting waarin geluisterd kan worden, niet alleen door een smiley die huilt of lacht.”

—————————————————————————————————————-

Benieuwd naar de hele aflevering? Kijk hem terug via de volgende link: https://www.kro-ncrv.nl/programmas/kr…


Back to menu

 

48 LangZullenWeLezen Dirk De Wachter bij Van Gils & gasten 25 03 2019

18 apr. 2019

 
Dirk De Wachter vertelt over zijn nieuwste boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’
 

49 DURF TE VRAGEN AAN DIRK DE WACHTER

2 mrt. 2020

Het streven naar geluk lijkt vandaag de dag de meest primaire levensbehoefte te zijn. Met alle psychische druk, desillusies en stress die daarbij horen. Als psychiater ziet Dirk De Wachter bijna dagelijks de gevolgen van deze afkeer van imperfectie.

Wij vroegen jullie, onze lezers, kijkers en volgers naar jullie worstelingen en welk advies jullie van Dirk De Wachter hoopten te ontvangen.

Dit is de eerste aflevering van ‘Durf te vragen’, een rubriek van Human waarin denkers, doeners en doendenkers jullie vragen beantwoorden.

Back to menu

50 STRESSEDOUT.NL INTERVIEW DIRK DE WACHTER

20 mrt. 2020

De aanleiding van dit interview was het boek ‘Viktor en het vuur, stress, burn out en balans in kindertaal.’ Een sprookje van Sarah Van Wolputte dat mensen kunnen gebruiken om burn out (van bijvoorbeeld mama) uit te leggen aan kinderen én hen te leren om zelf balans te houden. Maar, benadrukt De Wachter, het boek kan in élke crisis gebruikt worden. Om te leren hoe je voor jezelf kunt zorgen, de lichtpuntjes blijft zien als het tegenzit en hoe je het vuurtje in jezelf niet opbrandt. Mede om deze reden schreeft Prof. Dr. Dirk De Wachter het voorwoord.
 

51 Beluister onze topwerken: Dirk de Wachter ziet toekomst in de begijntjes

23 mrt. 2020

De begijnen iets van vroeger? Volledig achterhaald? Volgens psychiater en auteur Dirk de Wachter alvast niet. Bekijk samen met hem dit schilderij uit de zeventiende eeuw. We zien de activiteiten waar de begijnen zich een leven lang mee bezighielden, binnen hun eigen gemeenschap, omgeven door hun eigen community. Een spiegel voor de stad van vandaag?
 

52 De Verwondering – Dirk de Wachter

10 mrt. 2017

Het is nodig je te laten kennen, zegt de Vlaamse psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter. Bekijk aanstaande zondag de hele uitzending van de Verwondering, om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2.
 

53 Dirk De Wachter: ‘Technologie moet worden gebruikt voor verbinding.’

8 apr. 2020

Tijdens de Dag van de Imperfectie op 25 november 2019 vroeg Vitamine Z samen met NEWConnective, het Humanistisch Verbond, The Turn Club en 3310 – School for Millennials aandacht voor het maatschappelijke probleem van het steeds stijgende aantal Nederlanders met een burn-out of een depressie. Een maatschappelijk probleem dat ons allemaal aangaat. Kijk het volledige programma terug op rodehoed.nl/terugblik
 

54 Never satisfied? This is why | Dirk De Wachter

28 jun. 2016

Inspirational film with Dirk De Wachter ”Empty As Life” Director: Sander Claessens Writer & Voice Over: Dirk De Wachter
 
Production Company: Red Dust (http://www.reddust.be/en)
 

55 Volledig interview Dirk De Wachter over #RodeNeuzenDagTegenCorona

7 apr. 2020

Via Rode Neuzen Dag geven verschillende experts hun visie over hoe jongeren deze coronatijden beleven. Dirk De Wachter legt uit tegen welke problemen onze jongeren nu aankijken ten gevolge van de coronamaatregelen en hoe je deze het beste kan aanpakken.
 

57 The Most Ridiculous Traffic Signs Prank!