The Lawyer

1 Advocaten, Kijken in de Ziel, Afl. 1: Op Zitting

Gepubliceerd op 26 jul. 2018

 
Een zeldzame inkijk in de advocatuur van het strafrecht. De strafrechtadvocaten in deze serie behoren tot de beste en meest gerenommeerde strafpleiters van de 21ste eeuw.
 
Interviewer: Coen Verbraak
Advocaten: Willem Anker, Béndicté Ficq, Stijn Franken, Theo Hiddema, Geert-Jan Knoops, Cees Korvinus, Bram Moszkowicz, Lucy Oldenburg, Peter Plasman, Gerard Spong, Inez Weski.
Deze serie is opgenomen in 2010, in het oude gerechtsgebouw in Tiel.
 

Back to menu

2 Advocaten, Kijken in de Ziel, Afl. 2: De verdachte

Gepubliceerd op 26 jul. 2018
 

Back to menu

3 WIM ANKER – College Tour (14/09/2012)

Gepubliceerd op 30 mrt. 2018
 

Back to menu

4 De verdediging van Robert M.

Gepubliceerd op 11 okt. 2013
 
‘Eenieder heeft recht op verdediging, ongeacht de aard van het misdrijf’ Artikel 18 Grondwet.
 
De documentaire De verdediging van Robert M. is een uniek verslag van de grootste zedenzaak uit de Nederlandse geschiedenis vanuit het perspectief van de advocaten van de hoofdverdachte. Dat Robert M. recht heeft op verdediging is voor Wim Anker en Tjalling van der Goot een uitgemaakte zaak. Dat zij die verdediging zo goed mogelijk moeten voeren staat voor hen eveneens buiten kijf. Maar dat de zaak een emotionele uitputtingsslag voor alle betrokkenen zou worden had niemand kunnen voorspellen.
 
Na een melding uit de Verenigde Staten over kinderporno die uit Nederland afkomstig is, wordt eind 2010 de 27-jarige Robert M. opgepakt. Hij blijkt enkele tientallen jonge kinderen te hebben misbruikt op verschillende kinderdagverblijven in Amsterdam. Uiteindelijk bekent Robert M. 83 gevallen van ernstig seksueel misbruik van jonge tot zeer jonge kinderen. Op 17 maart 2011 begint onder grote mediabelangstelling in de zwaarbeveiligde Amsterdamse Bunker het proces dat ruim twee jaar zal duren.
 
De verdediging van Robert M. volgt de geruchtmakende Amsterdamse zedenzaak vanuit het advocatenkantoor Anker & Anker in Leeuwarden waar (doods)bedreigingen arriveren per post, telefoon en mail en waar de advocaten zich in ploegendienst door kilometers dossier met details van het seksueel misbruik worstelen. Tjalling van der Goot en Wim Anker voeren wekelijks intensief overleg met hun cliënt die opgesloten zit in de Penitentiaire Inrichting in Vught, in een cel met 24-uurs camerabewaking. De zedenzaak roept veel emoties op, de media zitten er bovenop en de samenleving schreeuwt om wraak. Het werk van de advocaten wordt er bepaald niet makkelijker op als de staatssecretaris en de minister zich bemoeien met de rechtsgang. Ondertussen proberen de advocaten zich te beschermen tegen de gruwelijke inhoud van de grote hoeveelheid slachtofferdossiers die zich opstapelen tegen de muren van het kantoor.
 
Op 26 april 2013 wordt Robert M. in hoger beroep veroordeeld tot 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging.
 

5 – 7 Wim Anker 11 11 2001

1 feb. 2018

 
 
IMPORTANT VIDEO: To-the-point – beyond

Minute 33: a child a nine

Back to menu

6 Wim Anker te gast in ‘Van Liempt, één op één’

Gepubliceerd op 1 nov. 2016
 
 
Bijzondere video

Back to menu

7 Anker&Anker deel 1

Gepubliceerd op 14 aug. 2013

Anker & Anker Deel 1 In het eerste deel van de documentaire over advocatenkantoor Anker & Anker komen de hoger beroepzaken van een potloodventer en een moordverdachte met maffiaconnecties aan bod. Op 22 februari 2002 worden in de berm van de A12 bij Woerden de lichamen gevonden van twee Brazilianen. Ze zijn van dichtbij door het hoofd geschoten. In 2003 biecht Filippo Cerfeda, een kopstuk binnen de Italiaanse maffia en net opgepakt door de politie in Italië, plotseling op dat hij opdracht heeft gegeven tot de liquidaties en beweert dat Aldo G. de mede-opdrachtgever is. Cerfeda is nu spijtoptant en kroongetuige en wordt als zodanig niet vervolgd in deze zaak. Aldo G. daarentegen krijgt door de rechtbank in Utrecht levenslang opgelegd. Aldo G. benadert Anker & Anker, die besluiten in hoger beroep te gaan in een poging tot strafvermindering te komen. Een hypersexuele potloodventer, heeft van de rechtbank in Amsterdam anderhalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging gekregen en besluit in hoger beroep te gaan. De Ankers vinden de opgelegde straf buiten proportie en proberen bij het hof Amsterdam de tbs er af te krijgen. Opmerkelijk detail is dat het hier om een eeneiige tweeling gaat, die zich beiden schuldig maken aan potloodventerij, maar nooit konden worden opgepakt aangezien op basis van de signalementen nooit zeker was om welke broer het ging. Richard K. is dit keer echter in de fout gegaan door aan zijn slachtoffer zijn naam prijs te geven, waardoor hij opgepakt kon worden door de politie.
 

8 Anker&Anker deel 2

Gepubliceerd op 15 aug. 2013

Anker & Anker Deel 2 Het tweede deel van de documentaire over advocatenkantoor Anker & Anker draait om de langstzittende tbs-er van Nederland en de zaak van een dubbele babymoord. Een jonge studente heeft tot twee keer toe haar baby’s direct na de bevalling om het leven heeft gebracht. De babylijkjes zijn net ontdekt en de pers zit er bovenop. Verdachte Marike H. heeft in beide gevallen haar zwangerschap weten te verhullen. Zij wordt overgebracht naar het Pieter Baan Centrum waar zij onderzocht wordt. De verdediging probeert het advies van het PBC, tbs met dwangverpleging, om te vormen naar tbs met voorwaarden. Deze laatse vorm van tbs duurt maximaal vier jaar, terwijl tbs met dwangverpleging al snel 10 of 20 jaar of nog langer kan duren. Theo H., is bekend als de langstzittende tbs-er in Nederland. Deze ‘vergeten’ gevangene zit al 48 jaar in de tbs. Wim Anker probeert al jaren om via de rechtbank een andere plek voor hem te vinden, zodat hij zijn laatste jaren kan slijten in een kliniek die minder gesloten en iets humaner is. Anker heeft gezworen dat hij Theo’s 50-jarig jubileum in de tbs niet gaat meemaken. Maar het ministerie van justitie is een taaie tegenstander.
 

Back to menu

9 Theo Hiddema raakte in conflict met Max Moszkowicz – RTL LATE NIGHT MET TWAN HUYS

Gepubliceerd op 26 sep. 2018
 
Volledig gesprek: https://www.rtllatenight.nl/video/vid… Theo Hiddema nam na zes jaar afscheid van het kantoor van Moszcowicz. Theo Hiddema ging ervan uit dat Moszkowicz dacht dat het toeval was dat hij vervolgens in de buurt een kantoor opende. Echter is Peter R. de Vries het daar niet helemaal mee eens. De Vries: “Hij dacht daar anders over.” Theo Hiddema tegen Peter R de Vries: “Ik kan in de Tweede Kamer vertellen dat ik u de baas was.”
 

Back to menu

10 De noodklok over het rechtssysteem; Arno Wellens en Richard Korver

17 jan. 2019

Richard Korver is de pitbull onder advocaten die vooral slachtoffers bijstaat.
 
Korver stelt in het gesprek dat men in heel Europa spreekt van een teruggang in de criminaliteit. Voor een deel klopt dat ook. Dankzij de nieuw ontwikkelde technologieën en o.a. massaal toegepaste cameracontroles is de pakkans van bepaalde criminaliteit fors toegenomen.
 
Verkeerde prikkels verzieken echter het rechtssysteem. Rechters luiden de noodklok en hebben de groep ‘tegenlicht’ geformeerd, omdat zij hun werk niet meer kunnen doen. De ‘afname’ van de criminaliteit is niet alleen een reëele afname, maar komt ook door grondig gebrek aan capaciteit bij justitie bij aangifte en opsporing. Staatssecretaris Dekker wil nu bovendien de toevoeging van advocaten financieel beperken waardoor steeds meer advocaten stoppen met de sociale praktijk. De rechtsgang is er nog voor draagkrachtigen waarmee het vertrouwen in de rechtsstaat (en politiek) door de burger verslechterd.
 

Back to menu

11 Nova College Tour: Bram Moszkowicz (10-02-2011)

1 jan. 2020

In deze aflevering ontvangt presentator Twan Huys topadvocaat Bram Moszkowicz. De presentator interviewt samen met studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) de hoofdgast over: – zijn studietijd aan de UvA; – de ervaringen van zijn vader Max Moszkowicz in concentratiekampen Westerbork en Auschwitz; – zijn relatie tot de Joodse cultuur en religie; – de verdediging van de Surinaamse legerleider Desi Bouterse; – het verdedigen van zware criminelen; – het proces tegen PVV-politicus Geert Wilders, die door Moszkowicz wordt verdedigd; – de positie van moslims in Nederland; – zijn optredens in ‘RTL Boulevard’ en een reclamespot; – het proces tegen topcrimineel Willem Holleeder. * INTERVIEW met schrijver Leon de Winter die zijn visie geeft op zijn vriend Moszkowicz.
 

12 Mr. Spong over de kernwaarde ‘partijdigheid’

8 nov. 2018

“Een advocaat MOET alle wettige middelen aangrijpen om zijn cliënt bij te staan. Doet hij dit niet, dan ondermijnt hij de rechtsstaat”, aldus Gerard Spong bij het Gerbrandydebat 2018. Het Gebrandydebat 2018 vond plaats in societeit De Witte aan het Plein in Den Haag. Gasten waren onder meer Gerard Spong, Judith Sargentini, Michiel van Nispen, Chris van Dam, Diana de Wolff, Jennifer Willemsen en Eric Daalder: https://www.advocatenorde.nl/dossier/…
 

13 Lawyers Tour met Nardy Desloover

5 apr. 2017

Bekijk hier de samenvatting van Lawyers Tour #Woudschoten met Nardy Desloover 
 
Hij studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Werd in 1988 advocaat. Sindsdien heeft hij zich altijd bezig gehouden met arbeidsrecht, sociale zekerheidsrecht en letselschaderecht. Hij is specialist op het gebied van de WW en de WIA. Hij doceert al vele jaren op het terrein van het arbeidsongeschiktheidsrecht. Was van 2004 tot 2010 lid van de Raad van Toezicht van de Rotterdamse Orde van Advocaten en van 2011 tot en met 2014 deken in het arrondissement Rotterdam. 
 
Lawyers Tour is een variant op het gelijksoortige tv-programma ‘College Tour’. Het Nederlands Debat Instituut leidt het programma en advocaat-stagiaires stellen vragen. Ieder interview begint met een aantal stellingen waarop de gast met een ongenuanceerd ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt. Daarna reageert de gast inhoudelijk op de stellingen. Er ontstaan vaak mooie discussies!
 

14 Lawyers Tour met Martijn Snoep

2 okt. 2019

 
IMPORTANT CONTENT
 

15 Lawyers Tour met Edgar Du Perron

24 okt. 2019

 
IMPORTANT CONTENT
 

16 Lawyers Tour met Marinus Pannevis

1 okt. 2018

 
IMPORTANT CONTENT
 

17 Lawyers Tour met Ferdinand Grapperhaus

13 sep. 2017

Bekijk hier de samenvatting van Lawyers Tour #Woudschoten met
Ferdinand Grapperhaus.

Lawyers Tour is een variant op het gelijksoortige tv-programma ‘College Tour’. Het Nederlands Debat Instituut leidt het programma en advocaat-stagiairs stellen vragen. Ieder interview begint met een aantal stellingen waarop de gast met een ongenuanceerd ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt. Daarna reageert de gast inhoudelijk op de stellingen. Er ontstaan vaak mooie discussies en inzichten.

Ferdinand Grapperhaus (1959) is sinds 1984 advocaat in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Hij is vooral bekend door zijn werk op het gebied van collectieve arbeidsgeschillen, medezeggenschapszaken, individuele arbeidskwesties en de advisering van raden van bestuur.

In het verleden heeft hij nog andere nevenfuncties vervuld. Zo was hij in de periode 2006 – 2015 Kroonlid Sociaal-Economische Raad.
Grapperhaus heeft verschillende boeken en publicaties op zijn naam staan. In 2017 verscheen zijn boek Rafels aan de rechtsstaat.

Hij blogt regelmatig op http://www.ferdinandgrapperhaus.nl/blog

IMPORTANT CONTENT


Back to menu

18 Lawyers Tour met Peter Plasman

21 apr. 2020

 
Lawyers Tour met Peter Plasman
 

19 Lawyers Tour met Richard Korver

15 nov. 2018

 

20 Lawyers Tour met Willem Jebbink

22 mrt. 2017


Bekijk hier de samenvatting van Lawyers Tour #Woudschoten​ met
Willem Jebbink.

Willem Jebbink is partner bij Jebbink Soeteman advocaten in Amsterdam. Hij heeft een achtergrond in het financieel-economisch strafrecht. Hij is gespecialiseerd in cassatiezaken bij de Hoge Raad en internationaal mensenrechtelijke procedures, zoals het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Jebbink is deskundig op het gebied van uitingsdelicten (vrije meningsuiting en demonstratievrijheid).
Jebbink is in de media bekend als de advocaat van Volkert van der G. Ook trad hij op als advocaat voor de man die verdacht werd van majesteitsschennis en voor de anti-zwarte-piet-beweging.

Lawyers Tour #Woudschoten​ is een variant op het gelijksoortige tv-programma ‘College Tour’. Het Nederlands Debat Instituut leidt het programma en advocaat-stagiaires stellen vragen. Ieder interview begint met een aantal stellingen waarop de gast met een ongenuanceerd ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt. Daarna reageert de gast inhoudelijk op de stellingen. Er ontstaan vaak mooie discussies!

Back to menu

21 Lawyers Tour met Tijn van Osch

17 nov. 2017

Bekijk hier de samenvatting van Lawyers Tour #Woudschoten met
Tijn van Osch.

Lawyers Tour is een variant op het gelijksoortige tv-programma ‘College Tour’. Het Nederlands Debat Instituut leidt het programma en advocaat-stagiairs stellen vragen. Ieder interview begint met een aantal stellingen waarop de gast met een ongenuanceerd ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt. Daarna reageert de gast inhoudelijk op de stellingen. Er ontstaan vaak mooie discussies en inzichten.

Tijn van Osch werkt ruim 20 jaar in de rechterlijke macht; vanaf 1994 als rechter bij de rechtbank Zutphen en sinds 2004 als raadsheer in het gerechtshof Arnhem (nu gerechtshof Arnhem-Leeuwarden). In 2014 is hij benoemd tot voorzitter van de Raad van Discipline in het ressort Arnhem-Leeuwarden.

De raad van discipline Arnhem-Leeuwarden is belast met de tuchtrechtspraak in eerste aanleg voor advocaten die gevestigd zijn in de arrondissementen Gelderland, Midden-Nederland, Noord-Nederland en Overijssel.

Van Osch is lid van de ledenraad van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR). Ook verzorgt hij als docent bij de SSR de cursus vonnissen schrijven.

IMPORTANT CONTENT

Back to menu

22 Lawyers Tour met Alrik de Haas

26 mei 2019

 
IMPORTANT CONTENT
 

23 Lawyers Tour met Bas Martens

5 nov. 2019

 

24 Lawyers Tour met Marry de Gaay Fortman

4 apr. 2019


Bekijk hier de samenvatting van Lawyers Tour #Woudschoten​ met Marry de Gaay Fortman.

Lawyers Tour is een variant op het gelijksoortige tv-programma ‘College Tour’. Het Nederlands Debat Instituut leidt het programma en advocaat-stagiairs stellen vragen. Ieder interview begint met een aantal stellingen waarop de gast met een ongenuanceerd ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt. Daarna reageert de gast inhoudelijk op de stellingen. Er ontstaan vaak mooie discussies en inzichten.

Marry is partner en advocaat bij Houthoff. Zij is betrokken bij publiek-private reguleringsvraagstukken en gespecialiseerd in economisch publiekrecht en (corporate) governance. Ze is trusted boardroom advisor, o.a. van Vestia in het derivaten debacle. Marry’s expertise varieert van onderzoeksvraagstukken, het adviseren over de effecten van voorgenomen wetgeving, regelgevingsaspecten met betrekking tot de toezichthoudende autoriteiten, handhaving van bestaande wetgeving tot het voeren van diverse procedures.

Marry combineert haar advocatenpraktijk met non-executive bestuursrollen, onder meer als commissaris bij De Nederlandsche Bank en commissaris bij KLM. Ook is Marry voorzitter van Internationaal Theater Amsterdam. In het verleden was Marry toezichthouder bij onder meer bij Royal Haskoning DHV, GVB Amsterdam en zorgverzekeraar VGZ. Daarnaast geeft ze lezingen over boardroom dynamics aan de Governance University en organiseert Round Table bijeenkomsten voor commissarissen, waarbij o.a. governance vraagstukken aan de orde komen.

Naast haar werkzaamheden, schreef Marry vorig jaar het boek ‘Verdrink geen dooie eend. De kunst van beminnelijke doeltreffendheid’ over haar carrière als vrouw in een mannenwereld. De belangrijkste lessen: verspil geen energie aan negatieve situaties of dwarsliggers – ‘dooie eenden’ – en onderschat nooit de kracht van beminnelijkheid. Als je motto ‘getting to yes’ is, hoef je nooit meer iemand zijn ongelijk, onvermogen of falen in te wrijven, maar ontstaat er ruimte om nuchter te focussen op het bereiken van gezamenlijke doelen. Effectief gedrag en open communicatie voorkomen dat anderen onnodig beschadigd raken in het debat – iets waarmee je uiteindelijk vooral jezelf in de vingers snijdt. Marry vertelt over de ‘dooie eenden’ waarmee ze worstelde en hoe ze er gaandeweg efficiënt en met schwung mee leerde dealen.

Back to menu

 

25 Lawyers Tour met Mirjam de Blécourt

17 jan. 2020

Lawyers Tour met Mirjam de Blécourt.
 

26 Lawyers Tour met Janneke Mulder

22 mei 2018

 

 

27 Lawyers Tour met Robert Sanders

5 jul. 2018

 

28 Lawyers Tour met Victor Koppe

5 jul. 2018

29 Het Grote Gesprek – Een goede advocaat

8 okt. 2013

30 Purse Full of Cash Goes in Trash Prank

15 nov. 2016

We thought these women had too many dollar bills so we threw their purses in the trash!!!
 
Filmed in Montreal, Quebec Welcome to the world-famous Just for Laughs Gags channel, where we pull public pranks on unsuspecting Montreal residents and tourists.