De notaris die steken laat vallen
De meest bekeken Panorama-uitzending van dit seizoen.
Voor sommige belangrijke stappen in het leven hebben we een notaris nodig. Voor een huwelijkscontract, om een huis te kopen of te verkopen, of bij een erfenis.
In dat laatste geval blijkt het geregeld fout te lopen. Boedelscheidingen blijven soms jaren aanslepen, soms omdat de familie maar niet uitgeruzied geraakt, maar soms ook omdat de notaris laat aanmodderen, met desastreuze gevolgen voor de familierelaties. Panorama ging op zoek naar zin en onzin van het notariaat.
VRT Panorama – De notaris verdeelt
Afleveringsduur: 50:57
Het begrip eerlijkheid
Af en toe komt er een scherpere vraag. Vandevelde ziet zich daar nog staan, als spreker op een seminar enkele jaren geleden, toen iemand in het publiek opstond en de hand opstak. “Allemaal goed en wel, ” klonk het, “maar loont het wel om eerlijk te zijn?” Ook voor het antwoord op die vraag grijpt hij naar het woord dat hij zo graag in de mond neemt: vertrouwen. “Ik antwoordde dat het inderdaad loont eerlijk te zijn, want een goede reputatie is een troef in het zakenleven. En de gemakkelijkste manier om betrouwbaar over te komen, is betrouwbaar zijn.”
Waarop de man zijn vraag herformuleerde. “Loont het eerlijk te zijn, als je oneerlijkheid toch niet wordt betrapt?” “Voordat ik daarop kon reageren, moest ik toch drie keer slikken en hard nadenken”, lacht Vandevelde. “Als je bedrog kunt plegen zonder dat je betrapt wordt, ben je natuurlijk succesvol. Maar succes is niet noodzakelijk een uitdrukking van ethische kwaliteiten. Er zijn nog andere redenen om dat risico niet te nemen. Mensen die een klein beetje macht hebben, denken snel dat ze zo veel macht hebben dat hun oneerlijkheid niet wordt betrapt. Dat is gevaarlijk. Onjuist ook, want er zijn altijd mensen die afweten van de fraude. Denk aan een boekhouder, een secretaresse of een partner die een ex wordt. Als je een beetje je voeten op de grond houdt, weet je dus dat je niet immuun bent.”
De bron van deze twee alinea’s: Trends – 5 oktober 2017 Pagina 44
Professor Antoon Vandevelde is econoom en filosoof.
Hij gaf een zomerlezing in Pavillon du Zoute donderdag 23 augustus 2018
Hij heeft een boek geschreven: Het geweld van geld: op zoek naar de ziel van de economie.
Dit begrip van eerlijkheid is op verschillende kwesties in de website van toepassing.
1 Het geweld van geld | filosoof Antoon Vandevelde
Self-aware
knowing and understanding yourself very well:
He is self-aware enough to realize that he needs help.
Self-awareness
More examples
Advocates need to be self-aware enough to know when they are not helping a situation.
Cambridge English Dictionary
I now have to devide you you in groups:
The laywers
Mister Trump
2 How the rich get richer – money in the world economy | DW Documentary
5 jul. 2017
26 dec. 2013