Well-known criminal advocates

1 Advocaten ‘Making a murderer’ over wereldberoemde zaak

23 okt. 2016

Steven Avery zat achttien jaar onschuldig vast voor verkrachting. Na zijn vrijlating werd hij verdacht van moord. Netflix maakte over dit waargebeurde verhaal de serie ‘Making a Murderer’. Het wereldberoemde advocatenduo dat Avery bijstond, vertelt in Nieuwsuur over de zaak.
 

Back to menu

2 Interviews met bekende strafpleiters

31 jul. 2010

In opdracht van de publieke omroepen maakten we een serie interviews met bekende strafpleiters.
 

Back to menu

3 Prof. mr. Stijn Franken | Juridisch bewijs

11 mei 2015

Strafrechtadvocaat en hoogleraar straf(proces)recht prof. mr. Stijn Franken (Strafrecht, UU) over bewijs in de rechtspraak.Hoe verhoudt juridisch bewijs zich tot wetenschappelijk bewijs? In hoeverre is het vinden van de waarheid een doelstelling van het strafproces? Wat zijn daarbij de rollen van de deelnemers aan het strafproces, zoals de officier van justitie, de rechter en de advocaat? Hoe zijn dwalingen zoals de zaken omtrent de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak en de strafzaak tegen Lucia de Berk te verklaren? Prof. mr. Stijn Franken licht een tipje van de sluier op.
 
Deze lezing is onderdeel van de lezingenserie ‘Bewijs het maar!’ van Studium Generale, voorjaar 2015, over bewijs in verschillende vakgebieden, van wiskunde tot journalistiek. Meer info over de serie, en de andere lezingen terugkijken? Ga naar: http://www.sg.uu.nl/programma/voorjaa…
 
Lees hier het blog naar aanleiding van de lezing: http://www.sg.uu.nl/nieuwsblog/2015/0…
 
© Copyright Studium Generale Doorplaatsen uitsluitend met toestemming en onder vermelding van link en Studium Generale.
 
IMPORTANT CONNTENT
 

Back to menu

4 RIB-I-070224, Strafrecht: Bewijs

11 dec. 2012

Interview met mr. K.H.J. Puite, coordinerend vice-president van de rechtbank in Dordrecht over bewijs.
 
IMPORTANT CONTENT
 

5 Gert Berg interviewt Max Moszkowicz

21 jan. 2011

Gert Berg interviewt Max Moszkowicz sr. De bekendste strafpleiter van Nederland. Moszkowicz verdedigde bekende namen uit de Amsterdamse onderwereld zoals de topcrimineel Klaas Bruinsma en de Heineken ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder.
 

Back to menu

6 De val van ‘huize Moszkowicz’; Hans Knoop en Max Moszkowicz

19 jan. 2019

‘Die achternaam daar heb ik behoorlijk last van’, zegt Max Moszkowicz junior.
 
Max Moszkowicz is één van de vier zonen van de roemruchtige strafpleiter Max Moszkowicz senior. De overige zonen zijn Bram, David en Baruch. Zowel de vader als de zonen stonden bekend als superieure- , succesvolle advocaten en strafpleiters.
 
Op het moment van dit interview is Max senior ernstig dementerend en Max junior de enige nog praktiserende advocaat. De overige drie broers zijn uit hun ambt gezet.
 
Max Moszkowicz vertelt in het gesprek met Hans Knoop over het familiedrama en zijn persoonlijke situatie.
 

Back to menu

7 Bram Moszkowicz over zijn autobiografie in Pauw & Witteman 29-03-2012

29 mrt. 2012

In de autobiografie Liever rechtop sterven dan op je knieën leven schrijft topadvocaat Bram Moszkowicz over zijn familiegeschiedenis en over zijn advocatenpraktijk.

Moskowicz omschrijft wat het voor hem betekent een strafpleiter te zijn. Ook laat hij zich uit over de in zijn ogen miserabele stand van de rechterlijke macht in Nederland. In zijn nieuwe boek behandelt hij onder meer het proces tegen zijn cliënt Geert Wilders, het functioneren van de rechterlijke macht en de omgang met de media. Daarnaast geeft hij zijn visie op de toekomst van de rechterlijke macht.

De in Nederland meest bekende strafpleiter is in zijn autobiografie zeer open over zijn familiegeschiedenis. Hij komt uit het bekende advocatengeslacht Moszkowicz en is zoon van de eminence grise van de Nederlandse strafrechtadvocatuur Mr. Max Moszkowicz sr. “Soms wil ik weten hoe elke centimeter van de veertienhonderd kilometer rook en voelde, in die wagons die mijn vader, zijn zus, broer en ouders van Westerbork naar Auschwitz brachten. De feiten zijn: de trein vertrok dinsdag 21 september 1942, elf uur ’s ochtends. De locomotief trok dertien veewagons. Elke wagon vervoerde om en nabij 60 joden. Alleen mijn vader keerde terug”, zo wordt op de achterflap van zijn boek vermeld.

=====

Bram Moszkowicz, Liever rechtop sterven dan op je knieën leven. ISBN 9789461560872, Bertram + de Leeuw Uitgevers.

BELANGRIJKE VIDEO: meesterlijk en vakkundig intelligent taalgebruik


Vanaf minuut 9’00”

o.a. minuut 15’00”

Back to menu

8 Bram Moszkowicz in Pauw & Witteman 09-11-2011

10 nov. 2011

President van de Amsterdamse rechtbank mr. Carla Eradus beschuldigt advocaat Bram Moszkowicz van spionage in het Wilders-proces. Dat meldt de Telegraaf vandaag. Moszkowicz is woedend op de in zijn ogen onterechte beschuldigingen van de rechtbank.

Reden van de beschuldigingen is dat de advocaat zich tijdens het proces tegen de PVV-leider Geert Wilders liet bijstaan door een medewerkster die eerder als griffier voor de rechtbank werkte. De medewerksters zou volgens Eradus bij een collega hebben geïnformeerd over het Wilders-dossier.

De president van de rechtbank heeft haar beschuldigingen geuit tegenover de deken van de Orde van Advocaten van Amsterdam. In een brief schrijft Moszkowicz dat hij zich bezint op verdere stappen tegen deze aantijgingen.

Dat Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten Germ Kemper liet vandaag weten een gesprek met advocaat Bram Moszkowicz te willen. De deken wil weten hoe de hele gang van zaken precies is gegaan en volgens hem is van een spionagebeschuldiging voorlopig helemaal geen sprake.

Eerdere gesprekken over het proces-Wilders in Pauw & Witteman:

Back to menu

9 Ethiek – Hoe ver reikt geheimhouding

Fragment uit “Kijken in de ziel” van documentairemaker Coen Verbraak.
 

Back to menu

10 Theo Hiddema te gast in, ‘Van Liempt, één op één’

23 jan. 2017

Paul van Liempt interviewt strafpleiter Theo Hiddema in zijn grachtenpand in Amsterdam. Hij geeft een rondleiding door zijn huis en laat zijn favoriete muziek horen. Uiteraard wordt ook over politiek gepraat: Hiddema is de nummer 2 op de kieslijst van de nieuwe partij ‘Forum Voor Democratie’.
 

Back to menu

11 Documentaire : Officier van Justitie Dossier van een moordzaak

13 feb. 2019

Officier van Justitie – Dossier van een moordzaak “Ja, maar de vraag is, van wie is dat bloed?” Officier van justitie, Anne-Marie Ruijs-Verweij, denkt hardop na, terwijl zij de plaats delict bestudeert. Het is een zomerse dag. Even verderop ligt onder een blauw laken het lichaam van een dode man. Een rechercheur in een wit pak legt uit wat hij zojuist heeft ontdekt. De plaats delict is een bosperceel langs de snelweg in de buurt van Eindhoven. De plek vormt het vertrekpunt van een complexe zoektocht door de officier naar ‘waarheid’ achter een gruwelijke moord. Tijdens het onderzoek ontrafelt zich een beeld van de dader en zijn daad. Werkend onder druk van politiek, media en publieke opinie is het de officier van justitie die verantwoordelijk is voor het opsporen en vervolgen van verdachten, die overzicht houdt in het onderzoek en het rechercheteam bijstuurt waar het nodig is. Al het gevonden bewijs komt in het strafdossier, op basis waarvan de rechter tot een uitspraak zal komen. De film volgt officier Ruijs-Verweij achter de schermen van het Openbaar Ministerie. De kijker is getuige van wendingen in het moordonderzoek, zoals het overleg met de recherche, het aanhouden van een verdachte en het beluisteren van de verhoren. Met het vinden van een verdachte houdt het zoeken naar ‘waarheid’ niet op. “Ik ben er niet bij geweest, dus wat ik probeer te reconstrueren is wat er is gebeurd.” Gaat het om een vooropgezet plan of is het zelfverdediging? “Kijk, die voorbedachte raad, daar komen we wel uit. Maar dat noodweer…” Is er sprake van een willekeurig slachtoffer? En welke straf moet de officier uiteindelijk bij de rechter gaan eisen? De film laat een proces zien waarin de officier van justitie haar bewijs continue weegt om in de rechtszaal overtuigend met een aanklacht te kunnen komen. Het blijkt een zoeken naar evenwicht tussen wettelijke mogelijkheden, maatschappelijk belang en persoonlijk.
 

12 Anatotomie van een moord

7 aug. 2017

 

Betrouwbaarheid telefoontaps in het geding

7 mei 2011

Zembla documentaire 6 februari 2003 

In geen enkel land ter wereld wordt zo veel afgeluisterd als in Nederland. Telefoontaps vormen in veel zware criminaliteitszaken zelfs het belangrijkste bewijsmateriaal. Maar de explosieve toename van mobiele telefoons en telecombedrijven hebben van het, ooit zo overzichtelijke, afluistersysteem een digitale jungle gemaakt waar nog maar weinig mensen greep op hebben. In geruchtmakende rechtszaken, zoals de zaak Baybasin en de Deventer moordzaak, wordt ernstig getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de telefoontaps.

Undercover